fbpx

Vem är facket? Och vad gör de egentligen? Det är en fråga man ser och hör ganska ofta. Är det ett gäng självvalda fackpampar som sitter och gör lite vad de själva har lust med? Eller är det folk som är i maskopi med arbetsgivaren? Eller vilka sitter på de där fackliga stolarna? Vem ÄR facket?

Kort sagt: facket är alla som är medlemmar i det. Du och jag – vi (kollektivet). De som engagerar sig kan bli förtroendevalda av medlemmar att driva de frågor de vill att de förtroendevalda ska driva. Men besluten – de tar arbetsgivaren. Så tycker du att facket inte gör något, bör du lobba för att välja representanter som driver de frågor du tycker är viktiga, alternativt engagera dig själv. Om du inte anser att facket driver de frågor du anser att man bör driva, ställ dig frågan; har jag informerat dem om att det finns en fråga att driva? För det de inte vet om, är svårt att göra något åt. Får du svar som inte du är nöjd med, kontakta någon annan facklig representant. Ge dig inte!

Vem är facket? - Maria Karlander

Men alla frågor är inte fackliga frågor. Till exempel äger arbetsgivaren frågan om kvalitet. Ibland kan man fundera på om de inser vilken låg kvalitet man får om man inte lägger in tillräckligt med resurser. Det är då vi på golvet ibland ”trollar med knäna” och arbetar gratis för att försöka få en båttre kvalitet trots bristande, eller inga, förutsättningar. Det är ohållbart i längden. Gör det inte! Det blir kontraproduktivt! Detta kan du läsa mer om i Jan Kjellins inlägg ”Om att plocka russinen ur kakan”.

Vem är då facket?

Men oavsett; vi är facket. Vi tillsammans. Ska vi som fack få igenom saker så måste vi tillsammans våga vara tydliga om vad vi vill och behöver. I tysthet kommer man ingen vart. Men vi kan, om vi vill och vågar. Tillsammans är vi starka.

Ställ dig frågan idag; vad har JAG gjort för att få till en förbättring? Hur har JAG engagerat mig? Att gnälla med likasinnade i ett personalrum, resulterar inte i ett starkt fackförbund. Utan vi behöver förklara det vi behöver till de som bestämmer och vi behöver stå enade för att få till de förbättringar som behövs för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag inom ramen av vår arbetstid. Vi behöver höja våra röster tills vi får gehör och vi får inte ge oss. Vi måste hålla i – hålla ut!

Vi vill bli vassare och starkare och vi vill göra det tillsammans.

Nu kör vi!!!

Författare

#Arbetsgivare, #Engagemang, #Facket, #Fackförening, #Förtroendevald, #Tillsammans
4 svar på “Vem är facket?”
  1. Du har så rätt Maria. Det glöms så ofta bort att facket det är vi tillsammans. Vi måste ställa oss frågan vad gör jag för att nå de mål jag eftersträvar och vad gör jag för att bli av med all den dynga som jag ibland tycker kastas över mig. Speciellt när det känns hopplöst är det viktigt att fokusera på att få bort smärtan i fötterna en legobit i taget.
    Tack för att ni orkar stå först och spåra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *