fbpx

Vad är förskjuten arbetstid?

En av mina första riktiga hjärtefrågor blev tidigt under mitt fackliga förtroendeuppdrag Förskjuten arbetstid. Jag tror inte det är bara ett lokalt problem inom Malmö Stad att vi i förskolan ändrar våra arbetstider till höger och vänster med på tok för kort varsel.

Vad är förskjuten arbetstid? - Johan Eckman

Vanligtvis handlar det troligtvis om att du får ändra ditt schema för att täcka upp en stängning eller öppning för att en kollega inte är på arbetsplatsen. Frågan ”Kan inte du stänga imorgon?” kanske ställs av din chef då och då?

Det är egentligen ingen konstigt med det. Någon måste ju stänga förskolan om den som egentligen skulle stängt inte är på plats?

De allra flesta har dock hört att du ska ha ditt schema minst två veckor innan det börjar gälla. Det är faktiskt inte så konstigt att du hört det eftersom detta faktiskt står i arbetstidslagen. Men om du du ändrar ditt schema för att stänga enligt förra frågan; har du då verkligen fått ditt schema två veckor innan?

Nej. Det har du ju såklart inte…

Observera att Förskjuten arbetstid bara gäller när du arbetar samma antal timmar som du skulle gjort. När du jobbar fler timmar än du skulle gjort är det övertid som gäller. Det tar vi i ett separat inlägg. Kort kan man säga att förskjuten arbetstid måste meddelas dig senast dagen innan. Och övertid kan enbart meddelas samma dag.

Förskjuten arbetstid är alltså något som regleras i vårt kommunala kollektivavtal. Det ger dig alltså extra ersättning för att arbetsgivaren inte gett dig ditt schema två veckor innan det börjar gälla. Du får alltså mer extra betalt, eller extra tid i ledighet för att du byter tid!

Jag gjorde för en tid sedan en film i Sveriges Lärare Malmös regi om detta. Så den kan du titta på om du vill veta mer. Och jag vet att det finns ett litet fel i filmen… Du kan få din ersättning i både tid och pengar även om jag i filmen säger att det alltid ersätts i pengar.

Mycket nöje!

Vill du ser fler ”Johan Förklarar” kring andra ämnen kan du kolla in YouTube-kanalen, eller den här etikettsidan här på hemsidan.

Författare

#Allmänna bestämmelser, #Arbetstid, #Arbetstidslagen, #Förskjuten arbetstid, #Johan Förklarar, #Kollektivavtal, #Övertid
Ett svar på ”Vad är förskjuten arbetstid?”

Lämna ett svar