fbpx

Nationella minoriteter, varför gör vi det så svårt?

Idag skriver Lovisa Dahlberg en gästkrönika. Lovisa jobbar just nu på Stockholms första förskola för samiska och meänkieli, förskolan Norrskenet på Södermalm. Har pluggat meänkieli vid Tornedalens folkhögskola och pluggar numera meänkieli en gång i veckan digitalt. 

Nationella minoriteter, varför gör vi det så svårt? - Lovisa Dahlberg

Jag jobbar som förskollärare på en nystartad förskola. Den är Stockholms första med inriktning på de nationella minoritetsspråken samiska och meänkieli. Stockholms kommun är förvaltningskommun för dessa språk och är därför skyldiga att erbjuda exempelvis barnomsorg med den inriktninng. När jag berättar var jag jobbar blir de flesta positivt nyfikna. De vill veta mer. Men, det slår mig ofta, i princip varje vecka hur mycket okunskap det finns om nationella minoriteter i Sverige. Många känner inte ens till dessa minoriteter eller språk, något vi delvis kan beskylla samhället och framför allt vår egen skolgång för.

Läroplanen

Det står tydligt i förskolans läroplan att vi ska utbilda och undervisa om nationella minoriteter. De flesta pedagoger jag möter tycker att det är jättesvårt, jag vet ju ingenting? Jag kan ju ingenting? Tänk om jag gör fel? En enkel lösning blir därför tyvärr ofta att man ”glömmer” bort den här delen av sin undervisning. 

Precis som med vilket ämne vi än undervisar i, så kräver det ett ansvar av dig som pedagog att vara påläst oavsett om du ska undervisa om myror eller tornedalingar. 

Kolla upp videoklipp via dina digitala arbetsverktyg eller läs vanliga böcker. Det finns mycket litteratur kring nationella minoriteter om man bara letar. Ta hjälp på biblioteket om du tycker det är svårt att komma igång. Fler och fler kommuner har numera så kallade minoritetsväskor på sina bibliotek med färdigt material med böcker att använda i barngrupp. 

Så egentligen behöver det inte vara så svårt. Våga börja arbetet på din avdelning! Det enklaste sättet att jobba med ämnet tycker jag är litteratur. För barnen är det ju inget konstigt, en ny bok bara som ni utforskar tillsammans.

Men viktigt att som i vilket ämne som helst, att du som pedagog själv är påläst. Det gynnar både dig själv och din barngrupp.

På mitt instagramkonto minoritetsburken delar jag med mig av gratis tips för pedagoger kring hur du kan undervisa om nationella minoriteter i förskolan. 

Författare

#Meänkieli, #Nationella minoriteter, #Nationella minoritetsspråk, #Stockholm, #Stockholm stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *