Enligt FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) är definitionen av skogen en yta som är större än 0,5 hektar och täcks av mer än 10% av trädkronor. Men denna definition är egentligen inte relevant i vårt syfte, men kan vara kul att veta. Vad som blir en skog kan bara den som går in bland träden bestämma. Barn som fått frågan ”Vad är en skog?” säger:
– Det är en massa träd, kottar och svampar!
– Där finns massa rötter och så kan man krypa mellan träden och där finns massa insekter och djur. Träden är så höga som krokodiler!!!
– Det är många träd och många granar, man kan leka där.

Vad är det med skogen som lockar så mycket? Utomhuspedagogik handlar inte om att man måste ut till en skog. Men det kan vara kul, lärorikt och spännande att ibland få komma dit som barn. I skogen kan fantasin få fritt utlopp. Barnen får gratis motorik och oftast har all trötthet som fanns på vägen dit försvunnit.

Vad är en skog? - Utepedagogerna

Det finns några parametrar som har kommit fram under åren som lärare i förskolan och barnledare i en ideel förening. Det är att alla barn kommer inte ut i skogen med sina vårdnadshavare per automatik och hur viktigt det är att lära barn att inte vara rädda för skogen. 

Skogen som en plats för lärande och utveckling

Att vistas i skogen ger barn en unik möjlighet att utforska och förstå sin omvärld på ett sätt som inte alltid är möjligt i en traditionell lärmiljö där ytan ofta är begränsad. Genom att springa, klättra, krypa och balansera stärker de sin kropp och utvecklar sin motorik på ett naturligt sätt. Skogens oregelbundna terräng utmanar deras koordination och gör att de blir mer medvetna om sin egen kropp.

Men skogen ger också något mer än bara fysisk träning – den främjar barnens känslomässiga och sociala utveckling. När de leker tillsammans i naturen får de möjlighet att samarbeta, lösa problem och skapa egna fantasivärldar. En enkel stubbe kan bli ett slott, en gren blir en trollstav och en mossa förvandlas till en mjuk sovplats för skogens små väsen. Den fria leken i skogen stärker deras självständighet och kreativitet. Samt att de lär sig att anpassa sig till en miljö där inget är förutbestämt.

För många barn är skogen en plats där de känner lugn och trygghet. Forskning visar att vistelse i naturen minskar stress och ökar välbefinnandet, även hos de yngsta. Ljudet av susande löv, doften av gran och känslan av mjuk mossa under fingrarna skapar en sensorisk upplevelse som stimulerar och lugnar på samma gång. För barn som annars kan ha svårt att koncentrera sig eller hantera starka känslor kan skogen bli en fristad där de hittar balans och ro.

Därför är det så viktigt att ge alla barn möjlighet att uppleva skogen, oavsett bakgrund och tidigare erfarenheter. Genom att skapa trygga och inspirerande möten med naturen kan vi hjälpa dem att bygga en positiv relation till skogen. En relation som kan följa dem genom livet.

Så, vad är en skog?

Jo en plats som barnen väljer att kalla skog, troligen med en del träd men som skapar en känsla hos barnen, en känsla av trygghet och fantasi. En plats som ger så mycket gratis till barnen när de leker och upptäcker. 

Så låt oss med vår möjlighet som lärare i förskolan fortsätta att uppmuntra barn att ta steget in bland träden, där de kan skapa sina egna berättelser och få en vänskap med naturen som varar livet ut.

Författare


Upptäck mer från Tankar om Förskola

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

#Doft, #Förskollärare, #Natur, #Sensoriskt, #Sinnesintryck, #Skog

Lämna ett svar