fbpx

En reflektion efter första terminen på förskollärarprogrammet

Nu börjar det lida mot jul och min första termin på förskollärarprogrammet på Malmö universitet börjar lida mot sitt slut. Trots att jullov inte riktigt är ett begrepp som finns på universitetet, utan mer ’ta ledigt några dagar kan man ju absolut göra! Men glöm inte tentan den 9:e januari’, känner jag ett relativt lugn över att gå in i julperioden. Jag har lärt mig mycket! Både om mitt kommande yrke, om mig själv och känner mig exalterad att gå in i nästa termin. Här kommer en fullständig reflektion över min första termin och allt vad det har inneburit!

Att jobba i mindre grupp

En reflektion efter första terminen på förskollärarprogrammet - Agnes Knutsson

Det första som kommer till mitt huvud är ’vilken tur att jag går i en liten klass!’. Att kunna samlas runt ett gemensamt intresse (två ifall man räknar med musiken) är otroligt kul! Detta är även något som finns i denna större klassen, men det har varit något extra speciellt med just vår utbildning. Vi har en otroligt fin grupp som samarbetar för att alla ska lyckas, och det är guld värt. Detta kan och bör såklart även krediteras till våra lärare, som skapat många olika kreativa sätt att lära sig kursernas information. För det har faktiskt hjälpt mig! Att få använda musik, drama och gestaltning av teoretiska delar gör att jag fattar det så mycket lättare. Om du som läser har ett musikintresse och vill gå förskollärarprogrammet, så kan jag inte rekommendera musikprofilen tillräckligt!! Detta låter som fjäsk, och det är det säkert omedvetet till en viss punkt, men det kommer från en direkt känsla av att ’åh, detta är helt rätt för mig!’. Jag tror inte att denna utbildningsformen funkar perfekt för alla, vissa hade nog upplevt den flummig. Men om man gillar ’flummigt’ och att få röra på sig nästan varje lektion, kör hårt!

Prova innan du gör det!

En annan sak jag varit extremt tacksam över att ha med mig in i utbildningen är mitt tidigare jobb som vikarie i förskolan. Jag tror inte jag hade kunnat ta åt mig allt lika bra om jag inte kunde koppla det till saker jag redan upplevt. Självklart hade denna erfarenheten kommit under min utbildningstid, men jag tror att det finns en vinst i att uppleva och testa innan man vet ’varför’. Jag kan inte, efter att jag nu börjat lära mig om ledarskapsteorier och barndomsspsykologiska tankar, göra omedvetna beslut i mitt arbete. Självklart var jag medveten om vad jag gjorde även under tiden jag vikarierade. Men då var det mer imitation och ’trial and error’. Vissa saker funkade bra, andra mindre bra. Nu kan jag förstå varför, och göra liknande bra beslut! Och inte bara för att det funkade, utan för att jag vet varför det funkade!

Om jag får ge personliga rekommendationer (vilket jag nu bestämmer att ja, det får jag) skulle jag rekommendera alla att jobba lite innan ni börjar plugga. Jag fattar viljan att påbörja sin livs passion, och ibland kanske man inte alls behöver testa för att veta! Jag vet bara att mitt beslut blev så mycket mer självklart och rätt när jag faktiskt visste VAD jag gav mig in på.

Är det värt det?

Min tid på programmet har inte bara var blå skyar och rosor. Jag har känt att jag, speciellt genom denna bloggen, fått en inblick i hur det faktiskt ser ut där ute. Och har kunnat identifiera när skolan försökt förskona oss från den verkliga bilden (som den ser ut för många iallafall). Ibland har detta känts jobbigt, som Cecilia skrev i ett tidigare inlägg, ’vem vill satsa på ett sjunkande skepp’? Men ändå sitter jag kvar här. Varför? Ja, det undrar jag också ibland. Men jag tror att det är viljan och hoppet. För nu vet jag hur det kommer vara. Jag har jobbat som vikarie, så jag har sätt det i realtid, och jag har fått höra andras upplevelser. Nu vet jag hur illa det kan bli. Då kan jag bara göra det bättre än så! Jag är ingen superhjälte och jag kommer inte rädda hela förskolans rykte (och den som ser mig försöka detta får gärna slå in lite vett i min skalle). Men jag vill detta, och då ska jag banne mig göra det!

För att blicka framåt..

Med det nya året i sikte är jag redo för att ta mig an vad min utbildning har att erbjuda! Jag är exalterad över att få fortsätta skriva här på bloggen, och att få ta del av alla underbara skribenter ord och tankar. Vägen är lång framåt, än är vi inte i mål men vi kommer ta oss dit.

God jul, gott nytt år på er alla!

Författare

#Förskollärarprogrammet, #Förskollärarutbildningen, #Grupp, #Jul, #Malmö Universitet, #Termin, #Universitet, #Vikarie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *