fbpx

Sommarspecial: Tredimensionellt skapande – skulptur

Av enkelt återbruksmaterial kan barnen tillsammans skapa fristående skulpturer, tredimensionella verk som går att beskåda ifrån olika håll. 

Inför detta undervisnings tillfälle har jag förberett många bitar av wellpapp, de kan ha vilken form som helst men storleksmässigt är 10 x10 cm är en bra riktlinje. Jag har även använt mig av runda, återbrukade wellpapp cirklar som jag hittade i förskolans källare. Med sax klippte jag oregelbundet placerade jack, så att det bildar en variation när de sammanfogas.

Som pedagog behöver du visa barnen hur man sammanfogar de olika delarna, genom att ta två bitar och fästa jacken i varandra. I skapandeprocessen kan barnen både undersöka höjd och bredd och därigenom skapa fantasifulla byggnationer. Barnen kan skapa fritt eller så kan de få dessa utmaningar från er.

  • Hur hög konstruktion kan du bygga med 10 st delar.
  • Hur långt kan du bygga med 10 st delar.
  • Samarbeta med en kompis och bygg en konstruktion med alla delar.
  • Skapa en konstruktion som ser ut som ett träd.
  • Skapa en konstruktion som ser ut som en människa.

I denna undervisningssituation kan barnen använda materialet flera gånger som ett ”loose parts material” eller för att skapa en mer bestående skulptur så kan man fästa de olika delarna med lim. Jag har vid dessa fall använt limpistol, för att sedan kunna måla skulpturen med guld och silverfärg.

Skicka gärna in en era bilder på barnens skulpturer av wellpapp!

Författare

#Återbruk, #Pyssel, #Skapande, #Skulptur, #Wellpapp

Lämna ett svar