Hej Johan! Vet du när nya lönen kommer?

Tror du att den är klar till första april?

Så lät det när jag för en tid sedan pratade med Lina på Messenger. Frågan är ändå motiverad och väldigt vanlig den här tiden på året. Så ingen skugga över Lina.

Jag meddelade Lina att det nog kommer dröja lite med löneförhandlingarna i år då Sveriges Lärare ställer rätt hårda krav i avtalsförhandlingarna med SKR. Inget nytt kollektivavtal – ingen löneförhandling och således ingen ny lön. Inte förrän kollektivavtalet är på plats alltså.

”Bra! Det låter som ett avtal värt att vänta på!” sa Lina.

Hej Johan! Vet du när nya lönen kommer? - Johan Eckman

Helt rätt inställning

Lönen betyder såklart jättemycket, men inte allt. Det är klart att vi i förskolan vill få en rimlig lön för det jobb vi utför, precis som alla andra som arbetar. Som förskollärare har du dessutom genomgått en utbildning på högskola/universitet – vilket kanske borde löna sig mer. Men med det sagt kan man väl ändå säga att förskoleyrkena knappast är yrken som gör oss ekonomiskt oberoende. Och det kanske inte heller är på grund av lön vi valt yrket heller? Kanske.

Eftersom jag gör mycket av min arbetstid på Sveriges Lärare Malmö så vet jag att frågan om lön blossar upp tydligast under några veckor varje år. Detta infaller inte helt oväntat kring de veckor när cheferna meddelar sina anställda om de nya lönerna. Sen är det oftast tyst om lönen.

Frågan om arbetsbelastning, arbetsvillkor och arbetsmiljö kommer dock i strid ström under hela året. Utan paus.

Tidigare har både Per Edberg och Ami Berglund skrivit här på bloggen om förskollärarna och avtalsrörelsen. En stor del i Sveriges Lärares yrkande mot SKR handlar om att råda bot på den ansträngda arbetsmiljön i förskolan, detta genom att bland annat få ordning på tjänsteplaneringen. Inte minst i förskolan. Jag kommer inte försöka analysera yrkandet här, men läs gärna Per och Amis inlägg som jag länkade till ovan. Och vill du få en mer övergripande koll på Sveriges Lärares yrkande kan du lyssna på den här podcasten eller läsa det i sin helhet här!

Löneförhöjning – ingen rättighet

I LAS kan man läsa om rätten till lön för sitt arbete. Men ingenstans i lagen står skrivet att du ska ha en ny lön (eller lönehöjning) varje år. Detta är något som avtalas fram genom kollektivavtal.

Men kollektivavtalet reglerar alltså många fler saker. Lönen är den som är konkret och den som kommer varje år; som på beställning! De andra skrivelserna i avtalet är de som det måste jobbas lite för.

Löneförhöjningen kommer en gång om året. Sen är den över.

Arbetsmiljön, arbetsbelastningen och våra övriga arbetsvillkor är de som vi måste kämpa med hela tiden.

Så när kommer den nya lönen?

Ja, det får vi väl se. Den kommer när den kommer. Först tänker jag att Sveriges Lärares förhandlare och avtalsdelegation ska få rätt på övriga delar av avtalet som gör arbetsvillkoren bättre både för förskollärarna och alla andra medlemsgrupper.

Författare


Upptäck mer från Tankar om Förskola

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

#arbetsbelastning, #arbetsmiljö, #HÖK, #Kollektivavtal, #Lön, #SKR, #Sveriges Lärare

Lämna ett svar