fbpx

Varför strejkar vi inte?

För en tid sedan såg jag ett nyhetsklipp, men jag minns inte riktigt var. Kvinnan i filmen fick frågan om vilken som skulle vara den effektivaste strejken varav svaret blev om personalen i förskolan skulle strejka. Och det låter ju rimligt. Om sjukvården skulle strejka skulle det såklart inte kunna ges någon sjukvård, men om förskolan skulle strejka så skulle så många olika delar av samhället inte fungera. Alla branscher skulle påverkas eftersom föräldrar inte skulle ha någonstans att lämna sina barn när de ska till sina respektive jobb.

Varför strejkar vi inte?

Så varför strejkar då inte personalen (i den kommunala) förskolan för bättre förutsättningar och rimligare arbetsmiljö?

Jo – för att det råder fredsplikt.

Jag tänker inte bli särskilt långrandig i det här inlägget – utan jag hänvisar er direkt till en film jag gjorde för Sveriges Lärare Malmö som reder ut begreppen kring strejk, fredsplikt och stridsåtgärder.

Hoppas du kan hitta alla svar på dina frågor om strejk här i! Om inte kan du alltid kommentera på det här inlägget så bemöter jag dina frågor där.

För att se fler filmer som denna om andra ämnen kan ni kila vidare till den här youtube-kanalen.

Författare

#Förutsättningar, #Fredsplikt, #Johan Förklarar, #Strejk, #Stridsåtgärder, #Sveriges Lärare Malmö
Ett svar på ”Varför strejkar vi inte?”
  1. Jag är fullt med på vad som gäller, men anser samtidigt att det har funnits rimlighet ATT strejka mellan avtal de senaste omgångarna. Jag anser att tex HÖK21 var ett otydligt och klent avtal. Ett avtal som – även där parterna lokalt varit eniga- inte har följts nämnvärt. Jag är fullt medveten om att tex förhandlingsanvariga sagt att det historiskt aldrig gynnat medlemmar med strejk, åtminstone inte lönemässigt. Må så vara, men nu handlar det inte om pengar utan ett signalvärde om att våra medlemmar håller på att gå under. Liv och hälsa ( som det så vackert heter) är definit i fara medans ingen med mandat till förändring gör något. Om inte det är skäl nog- vad tusan är då skäl nog???
    Men visst- vi kan hoppas att det löser sig mirakulöst och vi får balans mellan krav och resurser. Tyvärr är jag skeptisk till att så sker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *