fbpx

Att skapa sina egna verktyg är en spännande uppgift.

Under sommaren när barngrupperna är mindre eller när ni är sammanslagna med andra förskolor kan ni tillsammans tillverka egna penslar! Såhär gör ni: låt barn i alla åldrar hjälpa till med att leta efter pinnar som senare skall bli penselns skaft. Efter att skaften hittats får barnen leta efter naturmaterial som ska bilda själva borstet. Det kan exempelvis vara gräs, vass, blad osv. Du kan med fördel använda dig utav naturmaterial som skiljer sig ifrån varandra. Detta för att låta barnen prova på att måla med olika penslar som ger olika uttryck. 

Nu är det dax att binda ihop skaft och borst, det kan ni göra tillsammans med barnen. Jag brukar använda mig av jutesnöre, men det går också att använda varp, ståltråd eller piprensare så länge det är slitstarkt och går sönder när man surrar fast det eller målar med penseln. När ni sedan skall måla med penslarna så bör ni använda flaskfärg, t.ex. readymix. Flaskfärgen är tjock därför bör du späda ut färgen med lite vatten, det får inte bli för rinnigt, utan konsistensen bör vara lite tjockare än fil.

När barnen gjort färdigt sina penslar och det är tid för att måla så föredrar jag att sätta upp eller lägga ett stort spännpapper på marken. Detta inbjuder till stora svepande penseldrag, vilket jag också brukar uppmana barnen till. Detta för att undvika allt för mycket stänk. Barnen brukar gilla att experimentera med uttrycket och se vilka mönster de olika penslarna ger.

Skicka gärna in bilder på barns penslar och verk!

Hemmagjord pensel.
Såhär kan det se ut när man målar med penseln.

Författare

#Pensel, #Pyssel, #Skapande, #Undervisa utomhus
Ett svar på ”Sommarspecial: Skapa dina egna naturpenslar”
  1. […] En dag varje vecka har jag uteateljé på vår förskolegård. Vad för meningsfulla möten med människor och material sker utomhus? När jag tänker på en traditionell förskolegård och vad barn sysselsätter sig med är det ofta att gunga, leka i sandlådan, cykla, klättra och åka rutschkana. Innan när jag tänkte på undervisning ute tänkte jag, allt man kan göra inne kan man också göra ute. Det är till viss del sant, men om barnen exempelvis bygger mycket med magna tiles inomhus så bör vi erbjuda andra typer av byggmaterial ute. Kanske inte bara flytta ut ”magna tiles”-lådan? Kan man arbeta med utemiljön på andra sätt? Där barnen får andra upplevelser eller utforska andra material som till och med lämpar sig bättre utomhus? Se gärna tidigare inlägg om ”Naturpenslar”. […]

Lämna ett svar