fbpx

Min första förskole-diskussion på internet

Satt och pratade med Anders för en tid sen. Vi kom in på det gamla vanliga kring förskolediskussioner och hur sned debatten ibland blir. Varför tänker politikerna att vi ska bli glada bara för att förskolan över huvud taget nämns? Varför kan vi inte diskutera det som är viktigt och försöka göra det; innan hela korthuset faller?

Jag kom hur som helst i det samtalet att tänka på den första internetdiskussionen jag någonsin gick in i inom ämnet förskola. En diskussion som jag inte trodde skulle bli en diskussion egentligen. ”Det här är väl inte nått som ens behöver diskuteras” tänkte jag.

Diskussion blev till explosion som slutligen blev till en total härdsmälta.

Jag har lagt upp en bra spänning här nu va?

Dags att avslöja ämnet.

Keps inomhus.

I ett av forumen på Facebook raljerade en person om barn som inte ville t av sig kepsen inomhus. Jag tyckte väl inte det var hela världen, dessutom bär jag själv i långa perioder keps. Alltid och överallt. Inomhus som utomhus.

Min första förskole-diskussion på internet - Johan Eckman

Så när jag avslöjade i tråden att jag som vuxen till och med hade keps inomhus – och att jag således inte hade några problem med att barnen hade det också – blev diskussionen ganska omgående hetsig.

”Sunt förnuft” nämndes. ”Så har det alltid varit” nämndes. Eventuellt gjorde något även jämförelsen med att man faktiskt tar av sig hatten i kyrkan. Men det kanske bara är i min fantasi…

Men det är inte det vi ska diskutera. Det har jag lärt mig sen dess. Vi ska diskutera det som är viktigt i vår yrkesvardag. Vilka klädesplagg som barnen känner sin trygghet i att använda bör vara en icke-fråga för oss. Låt dem ha det på sig som gör dem trygga!

De gjorde det igen

Regeringen gick nyligen ut med att de vill se en obligatorisk förskola för barn som behöver extra språkligt stöd. Det här är väl inte ens något vi behöver diskutera, tänkte jag. I alla fall inte just nu.

Jag tror de flesta förskollärare är överens om att förskolan fyller en funktion i samhället för alla barn; och att vi vill att barn ska gå i förskolan. Men ska vi inte se till att lösa förskolans grundproblem först; innan vi inför en obligatorisk förskola (om än för vissa grupper)? Vi kanske ska se till att förskolan fungerar för de barn som redan finns i den?

Regleringar

Nyligen vände Liberalerna i frågan och vill se en reglering av barngruppernas storlek, vilket gör dem till ett av två regeringspartier som faktiskt står på rätt sida i en av förskolans viktigaste frågor! Att just Liberalerna ställer sig bakom regleringar är framförallt viktigt eftersom vår skolminister är från Liberalerna. Moderaterna står sedan tidigare på andra sidan medan både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för en reglering; både av barngruppernas storlek och ”barn per anställd”.

Det här är exakt de frågorna vi vill diskutera! Inte kepsar i förskolan eller om förskolan ska vara obligatorisk eller inte. Det kan vi prata om sen.

Eventuellt…

Författare

#Barngruppernas storlek, #Facebook, #Keps, #Liberalerna, #Miljöpartiet, #Moderaterna, #Obligatorisk förskola, #Vänsterpartiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *