Utepedagogik i förskolan – att ta lärandet utanför klassrummen

Att bestiga Mount Everest… eller kullen bakom förskolan

Regnet smattrar mot fönstret, vattenpölarna bildar små sjöar, inomhus driver barnen mest runt, ovetande om vart de vill vara eller vad de vill göra. Men att få alla dessa att klä på sig och gå ut kan kännas som att bestiga Mount Everest i motvind. Framför allt om kollegan kanske är sjuk och vikarien sen…

Utepedagogik i förskolan – att ta lärandet utanför klassrummen - Ellinor och Jenny

Men så tar du dig i kragen, hjälper barnen ut, och plötsligt står ni där. Gummistövlar, hink och spade i beredskap – den tidigare känslan av överväldigande uppgifter ersätts av lite lättare sinnesro. Berget var nog ändå bara som kullen bakom huset, den som barnen älskar att springa uppför på sommaren och rulla nedför på vintern.

Och visst blir det ett helt annat samspel mellan barnen? Konflikterna tycks minska så fort vi kliver utanför dörren. Vad gör miljön och vår sinnesstämning egentligen med barngruppen?

Att som pedagog hjälpa 18 stycken tvååringar att klä på eller av sig de blöta, kladdiga kläderna efter att ha varit ute får inte hindra dig från att ta steget ut. Att komma ut är något vi alla mår bra av – frisk luft gör underverk. Vare sig det är ute på gården, parken eller skogen.

Fördelar för barnens hälsa och välbefinnande

Det är inte bara för att vissa tycker det är skönt att vara ute som vi har en pedagogisk verksamhet utomhus. Att tillbringa tid utomhus har enligt forskning tydliga fördelar för barnens fysiska och psykiska hälsa. Fysisk aktivitet främjas naturligt genom lek och rörelse, vilket stärker muskler, koordination och kondition. Dessutom minskar den friska luften stressnivåerna och främjar mental balans och kreativitet, vilket leder till glada och harmoniska barn. 

Så att för 111 gången gå balansgång runt sandlådan och sjunga ”En elefant balanserade” har faktiskt en djupare innebörd än att bli snurrig.

En ständigt föränderlig lärmiljö

När vi går med våra barngrupper till skogen sker något magiskt – gruppkonstellationerna och atmosfären förändras. Vi befinner oss stundtals stående och bara observera barnen, ser hur varje individ tar till sig skogens miljö och hur barnen skapar nya lekar. Vissa barn startar rollekar medan andra övar sin motorik genom att klättra i träd eller över stenar. Fantasin får verkligen fritt spelrum – att balansera som en fladdermus över en vulkan är plötsligt helt logiskt!

I dessa stunder inser vi att vi på något sätt betraktar något obestämbart och ogripbart. Något som endast kan upplevas när man stannar upp, riktar blicken inåt och verkligen känner efter – en känsla av ”här och nu”.

Stanna upp och ta in nuet

Att vara närvarande i ögonblicket

I vår stressiga vardag är det lätt att glömma bort att stanna upp och verkligen ta in nuet. Utepedagogik ger oss en chans att vara närvarande, att andas in den friska luften djupt i lungorna och uppskatta det lilla runt omkring oss. Att sitta på en sten, känna solen värma, höra fåglarnas sång och bara vara. Det är i dessa ögonblick vi verkligen kan koppla av och ladda våra batterier.

En öppen arena för pedagogik

Skogen erbjuder en arena och yta för pedagogisk verksamhet, där varje barn ges en utmaning anpassad för deras nivå. Som pedagog kan man enkelt väva in alla läroplansmål man önskar.

Dock ser inte alla pedagoger utemiljön som en lärande miljö. För vissa är det en möjlighet för barnen att springa av sig, röra sig på ett sätt som inte är önskvärt inomhus. Men vi vill visa att det inte behöver vara svårt att få in lärandet utomhus. Man kan börja med att sätta sig på huk och titta på något på marken. Snart har du flera barn runt dig som nyfiket undrar vad du ser. Du kan nu starta samtal och utforska tillsammans.

Barns naturliga nyfikenhet är en fantastisk motor för lärande. Utemiljön stimulerar denna nyfikenhet på ett sätt som är svårt att återskapa inomhus. Naturens ständiga förändring och överraskningar lockar barn att utforska, ställa frågor och göra nya upptäckter. När grässtrån blir till hästens gräs och stubbar till trollens bord, är det barnens fantasi och entusiasm som driver deras lärande.

Barnen lär sig om naturen genom direkta erfarenheter, från att observera växters och djurs livscykler till att utföra praktiska experiment utomhus. Detta inte bara främjar barnens kunskap om naturvetenskap och miljö, utan även deras fysiska, sociala och emotionella utveckling.

Så ge er själva tillåtelse att stanna upp, andas in den friska luften och uppskatta de små miraklerna med naturen och dess påverkan på oss. Låt nyfikenheten vara er vägledare och låt naturens lugn fylla er med ny energi och inspiration. För det är ni som har drivkraften att skapa magiska stunder, både för er själva och för barnen ni undervisar. Så gå ut, njut och låt äventyret börja!

// Utepedagogerna Elinor & Jenny

Författare


Upptäck mer från Tankar om Förskola

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

#Fantasi, #Lärmiljö, #Utelek, #Utepedagogik, #Utevistelse

Lämna ett svar