fbpx

Hur ser ditt anställningsavtal ut?

Det är tidig vårtermin, och många kanske passar på att börja en ny anställning. Kanske är du nyexaminerad förskollärare? Eller så vill du bara börja det nya året med en ny anställning!

Hur ser ditt anställningsavtal ut? Johan Eckman

Ska du börja på ett nytt arbete ska du skriva ett anställningsavtal, och så långt tror jag de flesta är med. Men vad är det egentligen som ska stå i ett anställningsavtal? Och hur ser ditt anställningsavtal ut?

Många kanske tänker att det viktigaste är lönen. Medan lönen såklart är viktig så finns det en hel del andra saker att hålla koll på. Söker du anställning i kommunal regi så kan du i princip räkna med att nästan alla dina anställningsvillkor står i kollektivavtalet. Därför kan innehållet i själva kontraktet se lite tunt ut. Någonstans bör dock finnas en hänvisning till ”Allmänna bestämmelser”.

Söker du däremot anställning i en verksamhet där kollektivavtal saknas är det stor vikt vid att anställningsavtalet specificerar vissa saker!

Jag vill också göra en hänvisning till Lagen om anställningsskydd (LAS) och hela kapitlet som handlar om Anställningsavtalet. I 6c § LAS preciseras vad ett anställningsavtal ska innehåla. Gå gärna in och läs! Det är lite för mycket för att klippa in här…

Åter igen vill jag även tipsa om en film som jag gjort i Sverige Lärare Malmös regi om vad ett anställningsavtal är; och vad som ska framgå av ett sånt.

Så, hur ser ditt anställningsavtal ut?

Vill du ser fler ”Johan Förklarar” kring andra ämnen kan du kolla in YouTube-kanalen. Eller den här etikettsidan här på hemsidan.

Författare

#Anställningsavtal, #Johan Förklarar, #Kollektivavtal, #LAS, #Sveriges Lärare, #Sveriges Lärare Malmö, #Youtube
Ett svar på ”Hur ser ditt anställningsavtal ut?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *