Luktsinnet – en underskattad nyckel till lärande i förskolan

Det är något magiskt med dofter. Har du någonsin känt lukten av nyklippt gräs och plötsligt kastats tillbaka till barndomens somrar? Eller doften av nybakat bröd som på ett ögonblick väcker en varm känsla av trygghet? 

Luktsinnet – en underskattad nyckel till lärande i förskolan - Emmelie Persson

För mig personligen är doften av clementiner starkt kopplad till julen när jag var liten, eftersom det bara var då vi hade clementiner hemma. Eller doften av motorolja, som påminner mig om alla dom gånger jag stod bredvid min pappa när han skruvade i bilen. Luktsinnet är verkligen vår tidsmaskin – en direkt länk mellan upplevelser, minnen och känslor. 

Jag minns ett tillfälle när vi satt utomhus en tidig höstmorgon. Barnen plockade upp löv från marken, och vi började tillsammans lukta på dem. Någon sa att det luktade jord, en annan att det doftade regn, och en tredje hävdade bestämt att det luktade ”höst”. Det blev en vacker stund där vi inte bara upplevde världen genom vår näsa, utan också genom våra ord och tankar. Det var då jag började fundera: Hur kan vi använda luktsinnet mer i undervisningen? 

Varför är dofter viktiga för barns lärande?

Forskning visar att luktsinnet har en unik koppling till våra känslor och vårt minne. När vi känner en doft skickas signaler direkt till hjärnans emotionella centrum, vilket gör att vi inte bara uppfattar en doft – vi känner den. Det är därför dofter kan skapa så starka minnen, och varför de kan hjälpa barn att förankra kunskap på ett djupare plan. När jag var på en familjevistelse på Ågrenska i Göteborg med min dotter använde man sig av dagens doft. Det var just för att barnen skulle förankra men också minnas bättre. Man återkopplade till den dagens doft och med hjälp av det hade barnen lättare för att återberätta vad dom hade gjort. 

Dofter kan:

  • Förstärka inlärning genom att skapa sensoriska kopplingar till nya upplevelser.
  • Bidra till en trygg och trivsam miljö genom positiva doftupplevelser.
  • Väcka nyfikenhet och utforskarlust när barn upptäcker nya dofter och försöker sätta ord på dem.

Hur kan vi använda dofter i förskolan?

  • Skapa sensoriska temastunder: Jag har märkt att barn lär sig bäst när vi engagerar flera sinnen samtidigt. När vi pratar om årstider kan vi till exempel låta barnen känna doften av nyklippt gräs på våren, torra löv på hösten eller granbarr inför julen. Doften blir en del av berättelsen – något konkret att hålla fast vid. 
  • Skapa upptäckarlust genom doftexperiment: En av barnens favoritaktiviteter har varit doftburkar. Vi fyller små burkar med olika dofter – kanel, kaffe, apelsinskal – och låter dem gissa vad de känner. 
  • Koppla dofter till känslor och minnen: En flicka sa att hon älskade lukten av sin mormors parfym, för den fick henne att känna sig trygg. En annan sa att doften av pannkakor gjorde honom glad, för det betydde lördagsmys hemma. 

Att tänka på när vi använder dofter i förskolan

Även om dofter kan vara fantastiska, är det viktigt att vara medveten om barns olika reaktioner. Vissa dofter kan väcka obehag eller minnen kopplade till något negativt. Vi behöver också vara försiktiga med starka eller syntetiska dofter, särskilt för barn med allergier. 

Så nästa gång du är ute med barnen, plocka upp ett löv, en blomma eller en handfull jord. Fråga barnen vad de känner. Lyssna på deras ord, deras minnen och deras tankar. För kanske är det just i dessa små stunder, där vi följer våra näsor, som de mest magiska lärandeögonblicken sker. 

Använder du dofter i din undervisning? 

Har du någon erfarenhet av hur luktsinnet kan bidra till lärandet i förskolan?

Författare


Upptäck mer från Tankar om Förskola

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

#Doft, #Känslor, #Minnen, #Sensoriskt, #Uptäckande

Lämna ett svar