Digitaliseringen i förskolan – vara eller inte vara?

För en tid sedan nåddes vi av beskeden att förskolans läroplan ska revideras. Denna gång ska kravet på digitala verktyg tas bort. Det ska bli mer fokus på högläsning och fysisk aktivitet. Fokuset är att förskolan ska bli i stort sett skärmfri. Det jag tänker i och med det här är att de som har beslutat om detta inte har en riktig förståelse för hur de digitala verktygen används på många förskolor runt om i Sverige.

Digitaliseringen i förskolan – vara eller inte vara? - Emilia Sandberg

Fördelen med digitala verktyg

Jag ser flera fördelar med de digitala verktygen i förskolan. De digitala verktygen som används inom förskolan bidrar till ett ökande lärande för barnen. Det ger även möjlighet för alla barn att bli inkluderande i undervisningen. Det finns även otroligt många fler digitala verktyg än skärmen, som jag upplever att det blivit fokus på. Det finns robotar av flera olika varianter som ger barnen en möjlighet att på ett lustfyllt sätt lära sig och utöka sina färdigheter om programmering och vad det innebär.

Möjligheten att använda en projektor för att skapa inbjudande och rörliga lärmiljöer. Antingen projicera på en vägg, golv eller i en kub bidrar till att barnens rollek kan utvecklas och fördjupas. Projektorn ger även en möjlighet att låta barnen bli en del av en sagobok och kunna gå in i sagan på ett annat sätt en med en fysisk bok.

Jag har sett hur de digitala verktygen i förskolan bidragit till barnens lärande och utveckling. Med hjälp av Green Screen kan man tillsammans med barnen diskutera källkritik och vad som är riktigt eller låtsas.

Nackdelen med digitala verktyg

Även om jag är positivt inställd till användande av de digitala verktygen inom förskolan ser jag också hur det kan användas på ”fel” sätt . Det kan vara det som bidrar till denna revidering av läroplanen. Det finns förskolor där personalen använder skärmen på ett sätt som inte bidrar till barnens lärande och utveckling. Den används som en barnvakt för att det ska bli lugn och ro eller att personalen ska hinna göra saker.

Tyvärr tror jag att de som inte är insatta i förskolans undervisning tror att det är vad vi gör tillsammans med barnen. Det kan även vara att på vissa förskolor sätts barnen med en platta i handen för att det ska bli lugnare.

Detta ser jag som en nackdel med de digitala verktygen, att den används mer som en barnvakt än ett pedagogiskt verktyg. Som jag skrev ovan händer det och om det är en av anledningarna till denna revidering av läroplanen tycker jag det är otroligt tråkigt. För de digitala verktygen inom förskolan är mycket mer än bara skärmar.

Högläsning och fysisk aktivitet

Dessa delar är otroligt viktiga och ska vara en del av barnens utbildning och deras vardag på förskolan. Jag har svårt att se på vilket sätt detta ska öka och betonas medan det digitala ska minska. Jag ser en stor fördel att använda digitala verktyg för både högläsning och fysisk aktivitet.

Möjligheten att använda sig av en lärplatta och en projektor för att kunna projicera en bok på väggen för att en större grupp barn ska ha möjlighet att se boken samtidigt. En annan möjlighet med en projektor är att barnen kan få gå in i sagan och vara en del av den. Ett exempel på det är boken Knacka på. Med en projektor kan varje dörr från boken projiceras på en dörr och barnen får då knacka på en fysisk dörr. Detta blir ett ytterligare steg i deras lärande och utveckling än att bara knacka på dörren i boken.

Även möjligheten att använda digitala tjänster för att få böcker upplästa på flera olika språk. Jag ser det som viktigt då vi enligt läroplanen ska ge varje barn med annat modersmål än svenska, som talar ett minoritetsspråk eller har behov av teckenspråk möjlighet att utveckla alla sina språk. Hur ska vi kunna stötta dessa barn i sin utveckling om vi inte har möjlighet att tillgodose det?

Projektorn kan också vara en del av barnens fysiska aktivitet både inomhus som utomhus. Min erfarenhet är att barnen uppskattar möjligheten att få se och härma rörelser. Självklart kan vi vuxna göra olika rörelsepass med barnen. Alla har kanske inte samma möjligheter att utföra vissa rörelser som barnen behöver få möjlighet att träna på.

Jag anser alltså att de digitala verktyg som finns i förskolan kan användas både till högläsning och fysisk aktivitet.

Avslutning

Avslutningsvis vill jag påpeka att jag inte förespråkar att de fysiska böckerna ska tas bort eller att fysisk aktivitet är oviktigt. Inte heller att de digitala verktygen ska ta störst plats inom förskolan. Snarare tvärtom, jag ser fördelen med att använda mig av både det analoga och det digitala inom förskolan. Jag tänker att de digitala verktygen ska vara ett komplement till de analoga delarna inom förskolan.

Min önskan är att de som har tagit det här beslutet hade lyssnat ännu mer på oss verksamma inom förskolan. Vi har den beprövade erfarenheten om digitala lärverktyg i förskolan. Det är vi inom förskolan som vet hur olika delar används inom undervisningen. Det är vi som vet vad som fungerar bäst i den barngrupp som vi har.

Låt oss som arbetar inom förskolan få äga vår arena och hur vi vill bedriva vår undervisning. Låt oss få bedriva den undervisning som vi anser ger ett lustfyllt, utforskande och utvecklande för barnen. Vi inom förskolan är fullt kapabla till att avgöra hur det digitala och analoga kan samverka för barns utveckling och lärande.

Författare


Upptäck mer från Tankar om Förskola

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

#Digitala verktyg, #Digitalisering, #Högläsning, #Källkritik, #Lärmiljö
Ett svar på ”Digitaliseringen i förskolan – vara eller inte vara?”

Lämna ett svar