fbpx

Välkommen till förskollärarlinjen!

En lång sommar har nu passerat och det är dags att plocka upp skolböckerna igen. Nu ska jag börja mitt andra år på förskollärarlinjen med musikprofil. Och jag är, tro det eller ej, faktiskt exalterad att börja igen! Även om detta inte är en känsla jag nödvändigtvis delar med alla tror jag att alla kan relatera till hur skönt det är när man känner sig så pass hemmastadd att slutet på semestern blir ett ”tillbaka till verkligheten” mer än ett ”in i det okända”.

Så för att hjälpa alla nya studenter att nå denna känslan så bjuder jag här på mina, med hjälp av mina kära kursares, topp 5 råd inför att börja plugga till förskollärare!

Välkommen till förskollärarlinjen! - Agnes Knutsson

1. Kurslitteratur- var hittar man ens det??

Den första punkten jag vill diskutera handlar om det som känns mest överkomligt men som snabbt kan bli ett problem. Kurslitteratur! Inför min första termin satt jag helt lugn i båten. Jag tänkte ”äsch, det är sånt som löser sig första veckan. Inte kan de väl tro att jag ska ha allt ordnat till kursstart?”. Gör inte så. Mina första två veckor blev en kombination av panik-springande mellan bibliotek och campusbokhandeln, för alla andra hade hunnit före mig!

Med detta sagt menar jag inte att du behöver panikartat köpa all kurslitteratur månader i förväg. Däremot finns det mycket att vinna i att lägga upp en plan för hur just du ska göra med din kurslitteratur någon vecka i förväg. Beställ de böcker som verkar mest väsentliga. Se om du kan hitta det du behöver som e-bok eller hitta det du behöver på biblioteken. Det kommer alltid finnas någon bok du missar, men med detta i åtanke kommer du vara mycket mer beredd på smällen.

2. Ta det lugnt, ingen har koll!

Detta tips kanske känns lite, dubbelsidigt efter vad jag precis har skrivit om men det är om inget annat minst lika viktigt! Jag var väldigt stressad och oroad inför min första termin, då detta skulle bli det allra första jag någonsin läst på universitet. Jag hade ingen aning om hur någonting gick till, jag hade inte ens skrivit en tenta förr! Men så fort jag kunde slappna av och titta utanför min bubbla insåg jag att jag inte var ensam i min oro.

Oavsett om man pluggar för första gången eller sitt femte program är en ny utbildning alltid en ny utmaning. Ta ett djupt andetag, lita på att dina professorer vill dig väl och ta allt ett steg i taget. Du kommer inte börja skriva på din master andra dagen på programmet. Så lita på att du kommer lära dig allt du behöver och hittills inte kan inom ramen av din utbildning.

3. Var inte rädd för hjälp

Att börja plugga med andra människor kan kännas läskigt. Dels känner man kanske ingen, dels vill man lyckas. Det kan vara lätt att känna sig ensam. Inte bara socialt men även i plugget, men det behöver man inte vara! Fråga kursare, sitt tillsammans med andra och plugga samt bara allmänt ta hjälp av andra. Ju mer du kommer in i tänket ”vi ska bli förskollärare” istället för ”jag ska bli förskollärare”, desto lättare blir det att ta sig an. Och tänk, förmågan att jobba i arbetslag blir bättre på köpet!

4. Var inte en vikarie

Detta ämne har jag tidigare skrivit om, hur en VFU-elev inte bör se sig själv eller bli sedd som vikarie av sin förskola. Trots detta är det lättare sagt än gjort, speciellt för de individer som kommer från vikariat inom förskolan tidigare. Men, du är inte där för att jobba, du är där för att lära dig. Ta ett steg tillbaka, titta dig omkring och reflektera mera! Tänk på vad du läst, se om du kan få syn på detta i verksamheten, ta till dig metoder, gör allt för att kunna göra ett bra jobb!!!

Om du vill läsa mer om mina tankar kring detta, gå direkt vidare till inlägget ’Jag är faktiskt ingen vikarie!’.

5. Ha kul och ta vara på tiden!

Det sista rådet är kanske det viktigaste. Glöm inte att plugget, på något sjukt sätt, får vara kul! Njut av att komma närmre ditt framtida yrke, oavsett om detta sker under dina seminarier eller din VFU, när du tycker det är kul är det värt att njuta! Tiden går fort, och före du vet ordet av är det dags att ta examen. Ta vara på tiden, sug åt dig den kunskap som kommer göra just dig till din bästa yrkesutövande roll, och njut!

Dela gärna med dig av dina bästa råd!

Författare

#Förskollärarprogrammet, #Kurslitteratur, #Vikarie

Lämna ett svar