fbpx

Har en kollega gjort något bra – säg det till hen!

Ibland blir man imponerad över vad kollegorna gör på jobbet. Det kan vara den där kollegan som bemöter det lite ängsliga barnet vid lämningen på ett sådant empatiskt vis att barnet kan komma igång med lek med kompisarna nästan direkt efter att vårdnadshavaren lämnat. Eller den där kreativa kollegan som kan trolla fram vilken lek som helst med hjälp av en pinne. Eller då den där andra kollegan hittar helt rätt ton i samtalet med barnen vilket gör att samtalet totalt blomstrar istället för att dö ut.

Och även fast vi ser att kollegorna gör detta, kan detta, är det kanske inte alltid att vi tänker på att uppmärksamma deras insats fast vi tycker att det som de gjorde var bra gjort.

Varför gör vi inte det i större utsträckning?

Lina Karlström

Nu ska du få fundera. Tänk på hur din arbetsdag varit precis, just idag. Tänk på allt du sett och varit med om under dagen och fundera på om det funnits någon situation där du hade kunnat lyfta en kollega och uppmärksammat det fina hen gjort. Det behöver inte vara något stort! Men kanske har du känt nåt liknande detta:
”Vad fint hen mötte barnet när barnet var arg/ledsen!”
”Vad bra att hen fixade med det, det underlättade verkligen för alla!”
”Det där var en bra lek, jag såg att många barn var med där och hade roligt.”

Och så står man där. Tänker ”det var bra gjort” och går sen bara vidare och fixar med annat och GLÖMMER BORT att berätta detta för kollegan fast man tänkte att det där som gjordes ju var bra!

Att ge varandra positiv feedback kommer stärka era vuxna relationer på arbetsplatsen. Att få höra att någon annan uppskattade vad man gjorde kan göra hela ens dag mycket ljusare och gladare och kan göra en rätt varm i hjärtat. Jag kan lova dig att du kan hitta något fint som sker VARJE dag i verksamheten bara du letar.

Har en kollega gjort något bra - säg det till hen!

MEN! Och det är ett oerhört viktigt men.

Du ska inte ge bekräftande feedback bara för att. Feedbacken MÅSTE vara genuin, annars är den meningslös. Annars är det inget annat än ljug.
Men om du känner att någon kollega gjort nåt bra – säg det till hen!

Hur kan man då ge god feedback?

Här kommer två tips!
1. Ge genuin och bekräftande feedback, ofta!
2. Den feedback du ger ska vara konkret och specifik och handla om arbetet, måluppfyllelsen eller beteendet på arbetsplatsen. (Tips hämtade ur min bok Undervisa utomhus – lek och lärande i stationer)
Exempel: ”Jag såg när du mötte barnet vid lämningen. Jag såg att barnet var oroligt men du hjälpte hen genom att ge tröst och uppmuntran samtidigt. Jag såg att det hjälpte barnet. Jag uppskattar att du gjorde det.”

Så nu vill jag uppmana er alla att i morgon när ni är på jobbet och ser någon göra något som får er att känna att ”det där var bra gjort” – berätta det för pedagogen! Att få höra att någon tänker och tycker att man gör bra ifrån sig kan som sagt lyfta hela ens dag.

Vi är ju trots allt varandras arbetsmiljö.

Författare

#Feedback, #Kollegor, #Positiv feedback
2 svar på “Har en kollega gjort något bra – säg det till hen!”
  1. På min avdelning kom min kollega med ett pepp-tecken de använde på hennes tidigare arbetsplats. När man uppmärksammar att någon gör något bra, säger man ”PAFF”! Kort, koncist men alla vet att ”baam, där satt den!” Ibland står det klottrat på vår ”frökentavla” när dagen är slut. Som ett tecken på ”idag var vi bra tillsammans”. Man kan också ropa det på håll eller viska i ngns öra. Mkt effektivt är det iaf😃

  2. Jag uppmuntrar och känner stolthet för mina kollegor varje dag, jag använder mig av tummen upp och en positiv förklaring. Däremot upplever jag att jag sällan får positiv uppmuntran eller feedback på mitt sätt att förhålla mig, leda undervisningen eller credit för goda ideer och samarbeten. Att få beröm eller visad uppskattning skulle stärka min självkänsla och inte hamna i tvivlets brunn och simma, allra helst under stressiga perioder när jag känner mig otillräcklig.

Lämna ett svar